Дипломци
Online књижара
Адресар
English
Студентски парламент
  Повратак на почетну  
Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија
Београд
 
   
О Школи   Студирање   Упис семестра   Е - учење (Moodle)   Лабораторије и центри   Маркетинг и послови   Акредитација
   
   
     
Радови на међународним конференцијама
Радови на домаћим конференцијама
Радови у међународним часописима
Радови у домаћим часописима
Уџбеници
Почетна >> Адресар >> др Жељко Деспотовић
 
 
 
др Жељко Деспотовић  
Професор  
 
 
 

Рођен је 13. децембра 1964. године у Пријепољу, Србија. Основну и средњу школу је завршио 1979, односно 1983. године у Новој Вароши. Након одслужења војног рока октобра 1984. године започео је студије на Енергетском одсеку Електротехничког факултета, Универзитета у Београду. Још као студент, је као један од најбољих на свом одсеку, у периоду октобар 1989-април 1990. године био ангажован у Институту ″Никола Тесла″ на пројекту ″ Трофазни транзисторски инвертор 70kVA/400Hz напајан директно са трофазне мреже ″, у оквиру кога је урадио дипломски рад под менторством проф. др Зорана Стојиљковића и Др Жарка Јанде. Дипломирао је 20.априла 1990. године на Енергетском одсеку, смер Енергетски претварачи и погони. Дипломски рад на тему, "Упоредни преглед карактеристика биполарних транзистора у Дарлингтон спрези и биполарних транзистора са изолованим гејтом (IGBT) као струјних прекидача у напонским инверторима", одбранио је са оценом 10. Магистрирао је 11.децембра 2003. године на Електротехничком факултету у Београду-смер енергетски претварачи и погони, са тезом “Енергетски претварачи за погон електромагнетних вибрационих актуатора у системима за дозирање и транспорт расутих материјала”. Докторску дисертацију на тему ″Оптимизација рада електромагнетних резонантних вибрационих транспортера коришћењем струјно контролисаних транзисторских енергетских претварача”, је одбранио 15.новембра 2007. године на Електротехничком факултету у Београду. У току свог стручног, истраживачког и научног рада је руководио и био ангажован као учесник на више значајних инвестиционих пројеката од интереса за електропривреду, процесну индустрију, водопривреду, путну привреду, железницу и војну индустрију. Бавио се истраживањем из области управљања механичким системима и механизмима, хидрауличким и хидро-динамичким системима, контролом вибрација, развојем индустријских микроконтролера, управљањем енергетским претварачима и електромоторним погонима. Ужа специјалности су му енергетска електроника, индустријска електроника и мехатроника. Свој целокупни рад је верификовао и кроз објављене научне радове. На основу поменутих истраживања објавио је као аутор или коаутор више од 160 научних радова у међународним и домаћим часописима, као и на међународним и домаћим симпозијумима и конференцијама. Аутор је или коаутор више од шездесет инжењерских техничких решења из поменутих области која су добила потврду у конкретним практичним применама: 2 нова техничка решења призната на међународном нивоу, 21 битно побољшано техничко решење и 50 прототипова.



 
Предмети
 
Предмети на којима је Професор ангажован.

Електрични претварачи снаге - OG0017
Електрични претварачи снаге - 120507
Мониторинг и дијагностика електричних машина - 220211
Пројектовање електроенергетских претварача - 317101
Пројектовање електроенергетских претварача - МЕ0011
Савремене методе пречишћавања ваздуха у индустрији - 180517
Управљање електроенергетским претварачима - 220511

 
Радна биографија
 

Почев од 20. Септембра 1991. године до сада је стално запослен у Институту ″Михајло Пупин″где и данас ради на развоју и пројектовању уређаја из области енергетске електронике, мехатронике и индустријске електронике. Од јануара 2007. године постаје спољњи сарадник Катедре за енергетске претвараче и погоне (Лабораторија зе микропроцесорско управљање еергетским претварачим на  Електротехничком факултету у Београду. Почев од 2. Фебруара 2010. године је ангажован као професор Високе школе електротехнике и рачунарства струковних студија, за област Електроенергетика, студијски програм Нове Енергетске Технологије (НЕТ). Почев од 24. Фебруара 2015 је ангажован као професор на докторским академским студијама Електротехничког факултета, Универзитета у Београду-Катедра за Електричне претвараче и погоне (ЕПП), предмети: Енергетски претварачи и Управљање енергетским претварачима. 


 
Професионалне активности
 

Члан је више међународних инжењерских удружења: IEEE Industrial Electronics Society(USA), IEEE Industry Applications Society(USA) i IEEE Power Electronics Society(USA), IEEE /ASME Mechatronics Society (USA) Рецензент је у престижним међународним часописима IEEE Transactions on Industrial Electronics(USA), Renevable and Sustainable Energy Reviews, Environmental Engineering and Management Journal, Chemical Industry.Члан је  борда едитора интернационалног часописа American Journal of Electrical and Electronic Engineering-SciEP. Активни је члан домаћих инжењерских удружења: ЕТРАН, Друштво за енергетску електронику, Друштво Термичара Србије, Савез Енергетичара Србије, CIGRE Србија (Студијски комитет за Енергетску Електронику и HVDC) и Друштво за Обновљиве Изворе Електричне Енергије. Члан је комисије за доношење и усклађивање стандарда и стандардизацију из области енергетске електронике у Институту за стандардизацију Републике Србије. Члан је Инжењерске коморе Србије од 25.априла 2009 године. Носилац је пројектантских лиценци:(1) Лиценца тип 350-Одговорни пројектант електроенергетских инсталација ниског и средњег напона, (2)Лиценца тип 352-Одговорни пројектант управљања електромоторним погонима - аутоматика, мерење и регулација,(3)Лиценца тип 450-Одговорни извођач радова електроенергетских инсталација ниског и средњег напона. Посебну почаст је добио 23.07.2015 год. од стране престижне америчке инжењерске асоцијације IEEE, унапређењем у IEEE звање -"IEEE Senior Member".


 
Контакт информације
 
Термини консултација:
Уторак 18-19ч пре предавања- Горња Сала Десно (ГСД)
Кабинет: 606
E-Mail: zdespot@hotmail.com

 
     
   
| О Школи | Студирање | Упис семестра | Маркетинг и послови | Лабораторије и центри | Дешавања |
  © Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија, Војводе Степе 283, Београд
web@viser.edu.rs